We oefenen elke woensdagavond in Speeltuin Marijke. Na het kletsen en de koffie of thee starten we om 20 uur met de repetitie zelf. Tussen de bedrijven door is er nog tijd voor pauze. De meeste oefenavonden zijn tussen 22 en 23 uur afgelopen.

Teksten leren en regisseren
De eerste weken is het nog toegestaan delen van de tekst op te lezen uit je boekje. Naar mate de uitvoering dichterbij komt is dit niet meer wenselijk en helpt de souffleur je wanneer je even niet meer op je tekst komt. Het toneelspel (waar sta je, hoe kijk je, op welke toon moet je praten, etc.) kan pas echt geoefend worden, wanneer de spelers de teksten uit hun hoofd kennen. Uiteraard helpt de regisseur je graag als je niet goed weet wat je moet doen. Ook staan ze open voor jouw creatieve idee om het stuk nog beter te maken.

Meubels, rekwisieten en kleding
We gebruiken nog niet de echte meubels, maar improviseren met de tafels en stoelen die er zijn. Wel wordt er zo snel mogelijk gestart met het spel met de kleine rekwisieten. Kort na het verdelen van de rollen wordt al besproken wie voor welke spullen kan zorgen. Ook oefenen we onze rol in onze eigen kleding.

Prettige sfeer
Voor de repetitie en tijdens de pauze is er voldoende ruimte om bij te kletsen. Tijdens het spelen wordt er veel gelachen om de soms hilarische situaties of foute versprekingen. Naast toneel heeft Maskerade ook een WhatsApp groep, waarin we elkaar op de hoogte houden of grappige zaken delen. Voor de laatste voorstelling gaan we met het hele gezelschap (op eigen kosten) uit eten.

Generale repetitie
Pas tijdens de generale repetitie in ’t Poelhuys (de dag voor de uitvoering) oefenen we met het echte decor, de definitieve meubels en de kleding.